EXPOSITIE HEDENDAAGSE ICONEN
11 maart – 23 april 2017
Geerteskerk in Kloetinge


Pinksterenhemelvaart Icoon uit de serie iconen van Anne-Marie van der Wilt

De kunstenaar
Anne-Marie van der Wilt (1965) is theoloog en beeldend kunstenaar. Zij ontwerpt en maakt antependia (textielkunst), glasappliques (ramen) en glasmozaïeken. Recent heeft zij zich toegelegd op het maken van een serie hedendaagse iconen, uitgevoerd in glasmozaïek. Met deze techniek wil zij zich voegen in de lange traditie van het gebruik van iconen in de Oosters-Orthodoxe Kerken.

De tentoonstelling
De iconen zijn gemaakt bij en geïnspireerd door bijbelgedeelten over het leven van Jezus Christus, zijn dood aan het kruis en zijn opstanding, Hemelvaart en Pinksteren. De totale serie omvat 16 iconen met als thema”s: aankondiging van de geboorte van Jezus, de verzoeking in de woestijn, de vrouw aan de bron, Christus Albeheerser/Albehoeder, de Zaaier,  Hemelvaart en Pinksteren,  Jezus Barmhartigheid, Kyrie en Gloria, Roep om ontferming, de Opstanding, Vrijheid van Geest, verheerlijking op de berg, Kruisdragen , Pieta, Verloren Zoon en Gered uit het water (zie de afbeelding). Zie voor andere afbeeldingen: www.zin-in-kleur.comGered uit het water

Gesprekskring
De expositie vindt plaats tijdens de Veertigdagentijd en vlak na Pasen. Dit biedt de mogelijkheid om uitgaande van de afbeeldingen te komen tot een verdiepend gesprek over de betekenis van het leven van Jezus Christus en zijn dood en opstanding. Twee series van drie bijeenkomsten worden gehouden; zie voor de details in dit kerkblad bij de Protestantse Gemeente Kloetinge. Iedereen kan aan deze bijeenkomsten mee doen.

Lezing en opening
Op zaterdagmiddag 11 maart om 14.00 uur houdt Anne-Marie van der Wilt een lezing in de Geerteskerk. Ze vertelt over haar inspiratie en de techniek bij het maken van de iconen tegen de achtergrond van de eeuwenoude iconentraditie. Na de lezing wordt de tentoonstelling geopend. Iedereen is van harte welkom!      

Algemene bezichtiging
De tentoonstelling is ook vrij te bezichtigen. De Geerteskerk is open op zaterdag 18 en 25 maart, 1, 8, 15 en 22 april van 13.30 – 16.00 uur. De groep Kerk Open staat voor u klaar met koffie/thee. Ook zijn kaarten van de iconen te koop.  

Wees welkom in de Geerteskerk!
Rein Brand