Jaarlijks worden 15.000 personen in Nederland getroffen door een circulatiestilstand (in de volksmond hartstilstand). Dit komt altijd onverwacht en kan overal gebeuren, thuis op het werk of tijdens sporten.
Bij deze gebeurtenis is snel handelen van levensbelang, de eerste 6 minuten zijn cruciaal.
Hartveilig wonen zet vrijwilligers in als burgerhulpverleners om mensenlevens te redden. Deze hulpverleners kunnen binnen de cruciale 6 minuten ter plekke zijn om te helpen bij een reanimatie in hun dorp, wijk of straat.

Hoe werkt Hartveilig wonen?

  • Op een bepaalde locatie wordt iemand onwel. Omstanders bellen direct 112 en de meldkamer ambulancezorg schakelt de ambulancedienst in om naar het slachtoffer toe te gaan.

Een juiste melding is van groot belang voor de verdere hulpverlening.

  • Bij verdenking van een acute circulatiestilstand alarmeert de meldkamer ambulancezorg opgeleide en geregistreerde vrijwilligers; op postcode worden de dichtstbijzijnde vrijwilligers geselecteerd.
  • Zij ontvangen een sms-bericht of een bericht via de app Hartveilig wonen op hun mobiele telefoon met de locatie van het slachtoffer en/of de locatie van de dichtstbijzijnde automatische externe defibrillator (AED)  Direct wordt van hen gevraagd te reageren met 'ja' of 'nee' op de vraag of zij hulp kunnen verlenen.
  • Wanneer voldoende mensen zich melden, informeert het systeem de andere vrijwilligers dat er voldoende mensen zijn, ook weer via sms of app.
  • De vrijwilligers die daadwerkelijk naar het slachtoffer gaan, bieden hulp tot de ambulance aanwezig is en professionele hulpverleners de zorg overnemen

AED
Als vrijwilligers gebruik kunnen maken van een AED is de overlevingskans nog groter. Het apparaat geeft het slachtoffer, indien nodig, een elektrische schok waardoor de bloedcirculatie en daarmee het hartritme weer hersteld kan worden.

Hartveilig wonen wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de participerende gemeenten en vrijwilligers binnen een veiligheidsregio. Overleg en afstemming tussen disciplines (waaronder Witte Kruis) is van wezenlijk belang.

Wat doen we in de gemeente Goes.

In de gemeente Goes zijn er op verschillende plaatsen burgers  opgeleid om te reanimeren en het gebruiken  van de AED.

De cursus hiervoor duurt 2 avonden van 2 uur en daarna wordt er elk jaar een herhalingsavond verzorgd van 2 uur.

Omdat er verloop is in het aantal vrijwilligers dat zich heeft aangemeld zijn we op zoek naar mensen die als burgerhulpverlener op willen treden. Het is van grootbelang dat er voldoende mensen zijn die deze hulp kunnen verlenen. Niet iedereen is  altijd thuis dus moeten er voldoende hulpverleners zijn.

De kwaliteit van de reanimatie is de inzet van goed opgeleide  hulpverleners.

De cursus wordt door een gecertificeerd docent Eerste Hulp gegeven onder verantwoording van de EHBO vereniging Kloetinge.

Er zijn geen kosten aan deze cursus verbonden, die worden door de gemeente Goes betaald

 Aanmelding en informatie over de cursus bij:

Adrie Koole

Tel: 0113-221035   06-22739743                                                                                                                                           

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.