Gemeente rond de Geerteskerk Kloetinge

Op iedere eerste maandag van de maand,  nu dus 4 september a.s, organiseert de Protestantse gemeente Kloetinge, een inloopmorgen , bestemd voor iedere inwoner van Kloetinge en omgeving.
Aanvang 10.00 uur in de Geerteskerk.
Van harte welkom.
De toegang is gratis, er staat een potje voor onkosten.

 

 

  1. De Geertes kerk is vanaf 3 juni tot 15 september op woensdag en zaterdagmiddag geopend.

De Geerteskerk in Kloetinge ook deze zomer doordeweeks OPEN.

Vanaf zaterdag 3 juni a.s. staat het oudste gebouw van Kloetinge, de Geerteskerk, ook weer doordeweeks open voor Uw bezoek, voor bezichtiging, voor een moment van rust en bezinning!

De kerkgidsen ontvangen U graag op:
Woensdagmiddag 13.30 u. tot 16.00 u. en zaterdag 10.00u. tot 16.00u.
De openstelling duurt t/m 23 september a.s.


Van 3 augustus t/m 23 september. Een tijdsbeeld voor en na de Reformatie: ”Reformatie rond Kloetinge”.

Kloetinge: van parochie tot gemeente rond de Geerteskerk.
In verband met de herdenking “500 jaar Protestant” is er in de Kloetingse Geerteskerk een expositie over “voor en na de Reformatie”. De zogenaamde beeldenstorm is blijkbaar” zachtaardig” omgegaan met het kerkgebouw. Opmerkelijk zijn er nog een aantal sporen van de Rooms Katholieke eredienst te vinden zoals gewijde altaarstenen, apostelbeelden, een sacrament nis, misbel en een wijwaterbakje bij de ingang.  Boven het voormalige altaar in het koor is in de nok van het dak een unieke afbeelding te zien van het Lam Gods.
Een oud Latijns Missaal ligt naast de Lutherbijbel.
De laatste pastoor stond rond 1580 in zijn parochie; na de komst van de watergeuzen en ontzetting van Goes kwam de eerste predikant Damman in 1584. In die periode kwam de nadruk te liggen op de eenvoudige eredienst waarin alleen het Woord centraal stond. Zo zijn er oude bijbels te zien, zoals die eeuwen daarna in Kloetinge gebruikt zijn. De expositie legt accenten bij de hoorders en de brengers van het Woord. En niet te vergeten de veranderde muzikale invulling. Van Latijnse koorzang naar begeleiding van de gemeente door een voorzanger en later het orgel. (Het Hess orgel is dit jaar 230 jaar oud). Muziek waarbij J.S. Bach een belangrijke rol heeft gespeeld.  Door de eeuwen heen ontstonden tientallen liedbundels in de gewone taal.  Van dit alles geeft deze expositie een mooi inzicht.
 Te zien tot 23 september a.s. iedere woensdag 13.30 tot 16 u. en zaterdags van 10 tot 16 u. Kerkgidsen heten u van harte welkom. Toegang gratis.

500 jaar Reformatie en Kloetinge:
Van parochie tot Protestantse gemeente Rond de Geerteskerk
Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen vastspijkerde aan de deur van de slotkerk te Wittenberg. Deze haast mythische gebeurtenis en de uitwerking hiervan, wordt vaak gezien als het begin van de Reformatie en van wat we nu “protestantisme” noemen: een vernieuwingsproces dat de kerk en de wereld heeft veranderd.
De PKN herdenkt 500 jaar Reformatie is een estafette langs de 12 provincies. In augustus is het de beurt aan Zeeland. Wij doen op 2 manieren mee. Op 2 augustus jl. is een tentoonstelling van Ineke Kingma gestart waarin een verband gelegd wordt tussen de Reformatie en “onze geschiedenis”, de geschiedenis van de Geerteskerk en de Protestantse Gemeente te Kloetinge. Iedere woensdagmiddag en zaterdag is deze tentoonstelling te zien, tijdens Kerk Open.

Open monumenten dag  
Geerteskerk Kloetinge

Vrijdag 8 sept 19:00
Na het geweldig succes op de eerste kerkennacht wederom een spannende toren beklimming voor de kinderen. In de leeftijd van 8-12 jaar opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dit wil je niet missen.
Ouders kunnen bv kopje koffiedrinken of de boekenmarkt bezoeken
Volg Facebook Vrienden van de Geerteskerk voor meer informatie
 
Op zaterdag 9 sept
10:00 -16:00 open
Natuurlijk op gezette tijden de toren beklimming en een kleine boekenmarkt
Maar ook de tentoonstelling rond de 500 jaar reformatie en het mooie kerkgebouw, waar gidsen u boeiend over kunnen vertellen, mag u niet missen.
De eigengemaakte lekkernijen en overheerlijke verse koffie en kopje thee (ook verse munt thee) zijn weer te verkrijgen. De lokale groenteboer en fruitteler komt met een proeverij Zeeuwse producten.
Marja Schier die van oude landbouw zakken bv weer mooie tassen maakt en van natuurlijke materiaal schaapjes. Wat het extra tof maakt omdat de kerk gebouwd is op een heuvel waar vroeger de schapen liepen
Vaste prik is natuurlijk kika stand en er is van 13.00u muziek op orgel piano en dwarsfluit en harp (uitgebreid programma volgt) van Mariëtte en Corina Judith en nog een aantal mensen
Ook hopen we onze eigen Sjouke weer te kunnen strikken.
 
Om 14:00 uur start de wandeling, er zijn 2 afstanden van 4 tot 5 kilometer en van 7 tot 8 kilometer. Georganiseerd door dorpsbelangen
Waar u ook langs de prachtige molen loopt en kan bekijken en bewonderen.
We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers voor deze dagen en hopen dat u ook weer wilt bakken ter ondersteuning van onze prachtige kerk.
Info
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
--
Warme groetjes Elske Robbeson


Wilt u met meerdere mensen, als groep bijv. met een reünie, de kerk bezoeken, dan kunt u daarvoor een afspraak maken met dhr. G. Kingma
Tel.nr. 0113- 215 672.

 

Andere activiteiten

  1. 18 december lichtjestocht
  2. 20 december Christmas Carols door Musica Cords
  3. 24 december nacht dienst
  4. Elke eerste maandag van de maand van 10:00 tot 11:00 uur ontmoeting in het Geerteshuis. Iedereen is van harte welkom.