Wandelen is onze tweede natuur, zodra we kunnen, staan we op en gaan lopen. Eerst langs de box en later voor ons dagelijkse ommetje met de hond of een stevige wandeling voor onze “gezonde beweging” of zo maar omdat het lekker is.  Lekker lopen dichtbij huis, in de natuur, liefst over groene paden.

Hogepadwandelaar op ’t Hoge Pad
Zoals we in Nederland het fietsknooppuntnetwerk kennen, zo wordt er door vele vrijwilligers al jaren hard gewerkt om ook een wandelnetwerk tot stand te brengen. In Zeeland wordt dat gedaan door Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ). Hierbij worden bestaande oude kerkenpaden, personeelspaden, ommetjes om de dorpen of langere wandelroutes, zoals het Kiekendiefpad, met elkaar verbonden. Soms wordt een bruggetje gelegd, soms wordt toestemming verleend door een boomgaard (dank daarvoor!) of langs een watergang, waardoor (weer) nieuwe ommetjes ontstaan. In Zeeland is door de ruilverkaveling indertijd veel “rechtgetrokken” goed voor de akkerbouw, maar soms werden ook wegen en paden doorsneden. Datzelfde geldt voor de aanleg van nieuwe wegen en spoorwegen. Van die wegen maken graag gebruik, maar als wandelaar is het soms jammer dat je niet even mag doorsteken of weer moet omkeren.

Het wandelnetwerk in het gebied ten oosten van Goes tot het Kanaal door Zuid-Beveland is nu bijna klaar. Delen zijn al opengesteld anderen volgen dit jaar. Het betekent dat er rond Hansweert, rond Kapelle en Wemeldinge nieuwe wandelingen zijn ontstaan. Soms met een thema, zoals “De Franse slag” of Fruitroute of de Hollestellewandeling of de vernieuwde stadswandeling Goes.

Ook in Kloetinge zijn, naast de bestaande rondjes over het Hoge Pad, het Tervatensrondje en langs het Jachthuis, ook nieuwe mogelijkheden. Voorjaar 2014 zal het hele gebied tussen Goes, het kanaal en de Ooster- en Westerschelde toegankelijk zijn en feestelijk worden geopend.

De nieuwe wandelroutes rond Kloetinge zijn:Boomgaard(foto boomgaard
Over het terrein van Emergis wordt een route uitgezet die u langs de prachtige meer dan 100 jaar oude boomgaard, met de oude appelsoort Bramley seeding voert.  Via het Emergisterrein kan door het Arboretum van het ziekenhuis gewandeld worden naar de nieuwe theetuin aan de Groeweg. En vandaar onder de A58 door, ontstaat er de aansluiting op de routes van “Sporen in de Zak”.

 

 

 

 

 

 

 

Waanskinderen Waanskinderen  Waanskinderen vanaf Kapelseweg
Bij de buurtschap Waanskinderen komt er vanaf het Moerwegje een brug over de Grote Wetering en via een stukje boerenlandpad kan er dan naar de Bredeweg gewandeld worden. Een nieuw rondje bij Kloetinge dus.

Het beheer van het netwerk ligt bij SLZ in samenwerking met onder andere gemeenten, Staatsbosbeheer en  het waterschap. Voor de aanleg,de bewegwijzering, het onderhoud, de afspraken met de boeren, het maken van de panelen met informatie, de kaarten en dergelijke, zijn er vele vrijwilligers actief om ons allen veel wandelplezier te bieden nu en in de toekomst.

Voor informatie over de openingen van de paden volg de Zeeuwse media of kijk op:Over SLZ:

www.landschapsbeheerzeeland.nl

en voor de routes zelf, kijk op de website van Routebureau Zeeland: www.routes.vvvzeeland.nl/wandelen.

Evenementen

Kloetingsevlag

Foto Kloetinge

15-04-08-1.jpg

Buurtpreventie