Traditioneel opende Jaap van Dijk Ambachtsheer van Kloetinge als opvolger van zijn moeder, het jaarlijkse concert in de tuin van het Jachthuis. Hij heette een ieder welkom, en bedankte de mensen die gezorgd voor de uitnodigende  entourage, die bij velen bijzonder in de smaak viel.

In 2018 was er geen in verband met het overlijden van onze geliefde Ambachtsvrouwe mevrouw van Dijk van t’Velde, dat jaarlijkse op de eerste zondag in juli aan de Kloetingse inwoners en vele genodigde wordt aangeboden.

De opvolger van mevrouw van Dijk, Jaap van Dijk, wil als Ambachtsheer van Kloetinge de traditie van z’n moeder voort zetten. denkend wat zij toen tijdens één van de concerten zei, als ik er niet meer ben, dan hoop ik kijkend vanaf mijn wolkje mee te genieten, van het concert van Exelsior.

De voorzitten van Excelsior Toine Wever, die het talrijke publiek toe sprak, vertelde dat Exelsior dit jaar 120 jaar bestaat eerst als Fanfarekorps en later als Brassband. Eigenlijk vond hij dat er niet zoveel was verandert, men maakt nog steeds muziek op het hoogste niveau. Wel vond hij dat het jaar 2018, er  veel veranderingen hebben plaatsgevonden. Als eerste het overlijden van Mevrouw Lenshoek later in het jaar de Ambachtsvrouwe Als wij kijken wat in dat jaar heeft plaats gevonden aan vernieuwing werd genoemd Jaap van Dijk Ambachtsheer van Kloetinge, Marian Lenshoek nu beschermvrouw van Exelsior, Joeri Van Hove de nieuwe Dirigent en als laatste onze nieuwe burgemeester Margo Mulder die met haar echtgenoot  aanwezig was. Over verandering gesproken.

De grootse verandering die mij onmiddellijk opviel, was dat het orkest niet meer voor het Jachthuis zat maar aan de overkant van de grote vijver. Het publiek zat nagenoeg trapsgewijs wat vooral voor de muzikanten een aan de andere kant van de vijver, wat een aangename aanblik gaf. Iedereen was goed zichtbaar en ook het publiek had goed zicht op het orkest. Van het punt waarvan ik het orkest beluisterde was de akoestiek uit stekend het was allemaal veel doorzichtiger.

Wat mij ook op viel was de keuze van het repertoire die totaal anders was, van wat voorheen ten gehore werd gebracht. Dit was al duidelijk merkbaar bij de uitvoering van de Oriēnt Exspress van Philip Sparke. Een mooi opgang komende trein,  die vervolgens op snelheid was gekomen, en uiteindelijk zijn bestemming had bereikt.
Ad Haagestein kondigden de werken zoals bij hem gebruikelijk is, op een zeer duidelijke en begripsvol volle wijze aan, door zijn uitleg bracht hij als het ware het publiek in de juiste sferen de nog te spelen werken.

Door de keuze van de werken is duidelijk dat deze dirigent precies weet wat hij van zijn muzikanten mag verwachten. De kennis en kunde om in die termen te spreken, bedoel ik de interpretatie van de inhoud maar vooral de klankbalans en onderlinge verhoudingen tot elkaar te brengen, maar ook de tempi. Met kunde bedoel het technisch vermogen van de muzikanten om een te spelen werk uit te voeren zoals de componist het heeft geschreven.
Met andere woorden een uitvoering waar volgens mijn beleving iedereen van heeft genoten.

Kloetinge mag trots zijn op een Brassband als Exelsior in hun midden te mogen hebben.
Dank aan onze gastheer de Ambachtsheer van Kloetinge en dank aan Exelsior en niet te vergeten iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt.

Marinus Vuijk


Evenementen

Foto Kloetinge

natuur_3.jpg

Whatsapp Buurtpreventie

Kloetinge is onderverdeeld in WABP gebieden.

  1. Kloetinge 
  2. Oostmolenpark
  3. Riethoek
  4. Ravensteinlaan
  5. Ter Vatenseweweg

         Lid worden van Ver. Dorpsbrlangen 

Whatsapp Buurtpreventie (2)

Kloetinge is onderverdeeld in WABP gebieden.

  1. Kloetinge 
  2. Oostmolenpark
  3. Riethoek
  4. Ravensteinlaan
  5. Ter Vatenseweweg

         Lid worden van Ver. Dorpsbrlangen 

e-Bankieren.nl

e-Boekhouden.nl