We gaan terug naar zaterdag 22 september 1934. Het is op deze dag in Kloetinge een drukte van belang. Alle hoogwaardigheidsbekleders van het dorp zijn aanwezig. Ook de Commissaris van de Koningin in Zeeland, Quarles van Ufford, is naar Kloetinge gekomen.

Op 22 september 1934 werd in zijn geboorteplaats Kloetinge een monument onthuld ter ere van Buys Ballot. De portretplaquette op het monument was vervaardigd door de beeldhouwer Pieter Puype. Hij staat rechts van het monument.


Later werd het monument gesloopt en is de plaquette ingemetseld in zijn geboortehuis, thans Marktveld 20. En dit allemaal voor de onthulling van het monument voor de bekende weerkundige Buys Ballot. Dit monument werd ter zijde van de kerk geplaatst. Het is later echter ten prooi gevallen aan de uitbreiding van het Marktveld. De plakette is, na de sloop van het monument, geplaatst in de gevel van de woning van Marktveld 20 (het geboortehuis van Buys Ballot). Kloetinge heeft een beroemde Nederlander binnen zijn grenzen gehad. Christophorus Henricus Diderus Buys Ballot werd op 10 oktober 1817 in Kloetinge geboren als zoon van Antonie Jacobus Buys Ballot. Zijn vader was in Kloetinge predikant sinds 1816. Daarvoor was hij dominee geweest in Standaard-Buiten. In 1820 vertok het gezin Buys Ballot al weer naar de volgende standplaats, Sint Laurens op Walcheren. Het verhaal van Buys Ballot in Kloetinge zou hier afgelopen zijn, ware het niet dat hij, zoals we boven al gezegd hebben, beroemd werd.Hoewel we niet veel weten over zijn eerste drie levensjaren in Kloetinge, kennen we toch wel enkele feitjes uit zijn latere jeugd.

Bron: Leen Moerland

Wat zou het mooi zijn als dit monument weer in zijn oude glorie weer hersteld zou kunnen worden, om zijn eervolle plaats op het Marktveld weer in te kunnen nemen

 

 


Evenementen

Kloetingsevlag

Foto Kloetinge

natuur_2.jpg

Buurtpreventie