De Buurtbusvereniging Zuid-Beveland (BBV-ZB) werd op 11 februari 2014 opgericht als gevolg van de krimp die in het openbaar vervoer in Zeeland ontstond door de subsidiebeperkingen vanuit de Rijksoverheid (en in het verlengde daarvan de subsidiebeperkingen vanuit de provincie Zeeland, verantwoordelijk voor het openbaar vervoer). Veel buslijnen, vooral die van en naar de kleine kernen, moesten daardoor worden opgeheven. Op veel plaatsen in het land ontstonden op dat moment buurtbusverenigingen. Deze namen op zich om veel van de buslijnen die door de bezuinigingsmaatregelen moesten vervallen, over te nemen door de inzet van vrijwillige buurtbuschauffeurs. Er bestond al een buurtbusvereniging in het oostelijk deel van Zuid-Beveland. In 2014 werd een dergelijk initiatief ook in het westelijk deel van Zuid-Beveland genomen. De BBV-ZB was daarmee een feit

 

De BBV-ZB begon klein, maar is inmiddels uitgegroeid tot een omvangrijke organisatie van ruim 100 leden. BBV-ZB bedient een groot deel van Zuid-Beveland van openbaar vervoer via buurtbussen van vervoerder Connexxion, die worden gesubsidieerd door de provincie Zeeland. Ook de gemeenten dragen een deel in sommige kosten bij. Connexxion zorgt voor de dienstregeling. De buurtbussen worden gereden door ruim 100 enthousiaste vrijwilligers, die gemiddeld eenmaal per week een dagdeel de bussen besturen. Per bus kunnen naast de chauffeur maximaal 8 personen worden vervoerd.

BBV-ZB verzorgt het openbaar vervoer op de lijnen Goes-Oud-Sabbinge v.v., (lijn 582), Goes-Hoedekenskerke v.v., (lijn 595), Goes Kattendijke v.v., (lijn 580), ’s-Heerenhoek-Ellewoutsdijk v.v. (lijn 596), ’s-Heerenhoek-Hoedekenskerke v.v., (lijn 597), ’s-Heerenhoek-Heinkenszand v.v. (lijn 598) Wemeldinge-Yerseke (lijn 599A) en Yerseke-Wemeldinge, (lijn 599B). Voorjaar 2019 zullen in het lijnennet in De Zak van Zuid-Beveland een aantal wijzigingen worden doorgevoerd, gericht op een efficiëntere inzet van de bussen en op een betere spreiding van het openbaar vervoer, waardoor alle kernen in De Zak worden bediend.

Uit de vele reacties is gebleken dat de inzet van de BBV-ZB hoog wordt gewaardeerd. Immers: door die inzet kunnen veel inwoners van met name de kleinere kernen ook gebruik maken van openbaar vervoer, waarvan zij anders verstoken zouden zijn geweest.

In verband met deze eerste lustrumviering zet BBV-ZB al haar vrijwilligers in de maand mei met ‘een feestje’ in het zonnetje.

Meer informatie over BBV-ZB is te vinden op de website www.buurtbuszuidbeveland.nl. Daar staat ook informatie over de manier waarop mensen zich als vrijwillige buurtbuschauffeur kunnen aanmelden.  BBV-ZB is namelijk nog steeds op zoek naar nieuwe (ook vrouwelijke) vrijwilligers!


Evenementen

Kloetingsevlag

Foto Kloetinge

15-04-08-7.jpg

Buurtpreventie